Sortplettet Blåfugl

Rødlistekategori: Kritisk truet
Latin: Phengaris arion

Kendetegn

Sortplettet Blåfugl er en dagsommerfugl. Vingeoversiden er blå, glinsende og ofte mærket med 5-6 sorte pletter. Bag på vingerne har den en bred sort kant. Undersiden af vingerne er sølvgrå med blågrønt skær og er præget af mange sorte pletter. Hanner og hunner ligner hinanden. Vingefanget er 33-41 mm.

Forvekslingsmuligheder

Sortplettet Blåfugl kan forveksles med de andre blåfugle i Danmark. Den kendes bedst fra de andre arter ved vingernes blågrønne skær og dens karakteristiske sorte pletter.

 

 

Biologi

Arten lever af nektar fra timian, blåmunde, blåhat og knopurt. Æggene lægges enkeltvis på blomster af timianog nogle gange også merian. Larverne lever i de første tre uger af blomster og frø. I denne periode er larven ca. 3 mm lang, violet og håret. Efter den har spist i 3 uger, falder larven ned på jorden, hvor den samles op af myrer, der bærer den ned i deres myretue.

Sommerfuglelarven producerer et sekret, som myrerne bruger som næring, til gengæld æder sommerfuglelarven myrelarverne. Én enkelt sommerfuglelarve kan æde op til 1000 myrelarver i de 10 måneder, som den lever af i myretuen. Efterfølgende forpupper sommerfuglelarven sig i tre uger, for derefter at kravle ud af myretuen som en voksen sortplettet blåfugl. Blåfuglen er på vingerne igennem hele juni. I luften har den en hurtig og urolig flugt.

Levested

Sortplettet blåfugl kræver levesteder, hvor der både eksisterer timian og myrearten Hedestikmyre.Den findes ofte på heder, i klitter og tørre overdrev, hvor der ikke gødes, og vegetationen er lav.

Udbredelse

Sortplettet Blåfugl findes i dag kun på Møn, men det er muligt at der eksisterer bestande i Nordjylland eller Nordsjælland.