Juvel Edderkop

Latin: Micaria dives
Rødlistekategori: TRUET

Kendetegn

Juvel Edderkoppen kommer fra familien af museedderkopper, og er en af Danmarks smukkeste edderkopper. 

Edderkoppen er lille med en kropslængde på omkring 4-6 mm. Hannen er normalt lidt mindre end hunnen. Kropsfarven kan variere fra lys brun til mørk brun, og nogle gange kan man også se nogle lyse eller mørke striber på kroppen. For- og bagkrop er dækket af flade skælhår med metalglans, som reflekterer sollys i forskellige farver.

Edderkoppens hoved er ovalt og har otte øjne, der er anbragt i to rækker. Det forreste øjenpar er større end de andre og sidder på hver sin side af hovedet, hvilket giver den god dybdesyn. Edderkoppens kæber er kraftige og har små tænder til at bide byttet med.

Juvel Edderkoppen er en jagtedderkop, hvilket betyder, at den aktivt jager sit bytte i stedet for at spinde et spind eller vente på sit bytte. Den bruger sine hurtige ben og gode syn til at fange små insekter og andre edderkopper. Når den har fanget sit bytte, bruger den sine giftkroge til at lamme det.

Den er harmløs, og udgør ikke nogen fare for mennesker. Den er en vigtig del af økosystemet, da den hjælper med at kontrollere populationsstørrelsen af skadedyr.

 

 

Forvekslingsmuligheder

Denne edderkop forveksles ofte med med Arctosa perita, også kendt som “kalkgrå prærieulv”. Begge edderkopper er brunlige i farven med mørkere striber på kroppen. De har lignende kropsform og størrelse, hvilket kan gøre dem svære at skelne ad.

Biologi

Før parringen kan hunnen lave et spind på jorden, hvor hun lægger sine æg. Hun passer æggene og beskytter dem, indtil de klækkes. Efter klækningen vil hunnen nogle gange blive ved æglægningen igen, mens andre gange dør hun kort tid efter klækningen.

Levested

Edderkoppen lever normalt i skovområder, hvor den kan finde masser af små insekter at jage. Den kan ses under barken af træer, i løv, og i jordbunden. Den lever normalt alene, men i perioder med madmangel kan den danne kolonier.

Udbredelse

Juvel Edderkoppen er i Danmark kun kendt fra Bulbjerg og Klitmøller, hvor den forekommer sparsomt i overgangen mellem hvid og grøn klit.

 

Fotograf Jørgen Lissner

Edderkoppen Macaria dives
Edderkoppen Macaria dives